Virtual Reality in campagne VVN

Post Image

Shotgun 360 geeft de bijrijder in de auto verantwoordelijkheid

Shotgun 360 is het nieuwe middel van Veilig Verkeer Nederland (VVN) om jongeren te wijzen op de risico’s van afleiding in de auto en het elkaar aanspreken op gevaarlijk rijgedrag. Deze virtual reality game laat jongeren een uitdagende game spelen, maar tegelijkertijd iets leren over hun rol in de auto. Shotgun 360 is onderdeel van de campagne Shotgun. Deze campagne heeft als doel het hoge aantal jonge slachtoffers als gevolg van een auto-ongeval te verminderen.  

 

Shotgun 360 is vanaf nu te downloaden als app voor iOS en Android toestellen. Als speler bevind je je in een auto op de bijrijdersstoel, de Shotgun seat. Onderweg kun je punten verdienen als je alert genoeg bent en snel reageert op wat je tegenkomt. Je voorkomt afleiding bij de bestuurder door bijvoorbeeld de telefoon op te nemen of de radio te bedienen zodat hij zijn aandacht bij de weg kan houden. Hoe sneller je dat doet, hoe meer punten je scoort. En hoe hoger je scoort, hoe beter jouw skills als Shotgun zijn.

 

Virtual reality

In Shotgun 360 kun je in 360 graden om je heen waarnemen, Als speler voelt het echt alsof je in de auto zit. De game wordt gespeeld op een smartphone. Het effect wordt nog groter als je gebruik maakt van een cardboard waarin je je telefoon bevestigt. Veilig Verkeer Nederland zet de game in bij evenementen en festivals, waar het VVN campagneteam met bezoekers in gesprek gaat. Een speciaal voor deze game ontworpen cardboard is daarbij te winnen.

 

Jonge automobilisten en hun passagiers

Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Het merendeel hiervan overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur. Feit is dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben in het verkeer door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring. Daarnaast is er waarschijnlijk een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Behalve dat er (groeps)druk uit kan gaan van passagiers, kunnen passagiers met hun aanwezigheid en gedrag de onervaren bestuurder sterk afleiden. In Nederlands onderzoek waren jongeren zich over het algemeen weinig bewust van het feit dat zij met hun gedrag de bestuurder kunnen beïnvloeden (bron: SWOV).

 

Shotgun: more than just a seat

Veilig Verkeer Nederland ziet niets liever dan dat deze ongevalcijfers dalen en voert daarvoor sinds 2010 de campagne Shotgun. In de VS is de Shotgun alom bekend en wordt er onder jongeren gestreden om deze best seat of the car. Veilig Verkeer Nederland koppelt daar verantwoordelijkheden aan. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en die ervoor zorgt dat de chauffeur minder snel afgeleid kan worden. Als Shotgun neem je de telefoon aan, bedien je de navigatie, verzorg je de muziek, zorg je ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden en durf je er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt.